PROBİYOTİKLER NEDİR?
- Nilay Göktepe
- 15 Ağu 2024
- 2 dakikada okunur

Probiyotikler, bağırsaklarımızda yaşayan, bağırsak sağlığını koruyan ve zararlı mikroorganizmalara karşı bağışıklığımızı güçlendiren bakterilerdir. Sindirim sistemimizin düzenlenmesinden depresyona kadar birçok konuda vücudumuza yarar sağladığı bilinmektedir.
Zaten probiyotik kelimesi Yunanca “Yaşam İçin” anlamına gelmektedir.
Bu yararlı bakteriler, vücuda alındığında bağırsak sağlığımızı düzenler ve mikrobiyal dengemizi korumamızı sağlar. Bu etkilerin bazılarını sıralayacak olursak;
- Sindirim Sistemini Düzenler : Düzenli probiyotik kullanımı bağırsaktaki yararlı bakteri sayısınını arttırır, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. İshal ve kabızlık gibi durumların iyileşmesinde en önemli destekçilerimizden biridir.
- Bağışıklığı Destekler : Probiyotikler, vücuda alınmalarıyla zararlı bakterilere savaş açarak bağışıklığınızı destekler. Özellikle stres dönemlerinizde, bağırsak mikrobiyatanızda düşen yararlı bakteri sayısına karşın probiyotik takviyesi almanız, bağışıklığınızı tekrar güçlendirmek adına önemli bir adımdır.
- Duygu Durumunu Düzenler : Düzenli probiyotik kullanımı sosyal anksiyetenin azalmasına yardımcı oluyor.
Bunun yanı sıra, Bağırsak probiyotiklerinin bağırsak ve beyin arasındaki çift yönlü iletişimde önemli bir rol oynadığı, depresyon da metabolik bir beyin hastalığı olduğundan, probiyotiklerin tedavide yararlı olabileceği düşünülmektedir. Yakın zamanda yapılmış bir meta analiz çalışmasında, probiyotiklerin depresyonda önemli bir azalma ile ilişkili olduğu saptanmıştır.
Özellikle antibiyotik kullanılan dönemlerde buna bağlı bağırsaklarımızdaki yararlı bakteri sayısında azalma görülür. Probiyotikler, antibiyotik kullanımı sonrası azalan bağırsak bakteri çeşitlerinin tekrar artmasına yardımcı olur.
Kefir, turşu, kombucha probiyotik besinlerdendir. Bunların dışında probiyotik eklenmiş yoğurt veya kapsül, hap, damla şeklinde takviyeler de probiyotik alabileceğimiz diğer seçeneklerdendir.
Probiyotik takviyeleri oldukça popülerdir ve kolayca bulunabilirler. Probiyotik takviyeleri genellikle onları besleyecek lif kaynakları içermezler. Bunun için takviye alınacaksa, probiyotiklerin prebiyotiklerle (kısaca probiyotiklerin besin kaynakları) bir arada bulunduğu formları seçmek daha sağlıklı olacaktır.
Probiyotiklerin birçok yararlı etkisi bulunsa da kemoterapi gören hastalar, immün sistemi baskılayıcı ilaç kullanan hastaların veya transplantasyon hastalarI gibi özel durumu olan bireylerin kullanmadan önce bir sağlık profesyoneline danışması gerektiği unutulmamalıdır.